För tolv år sedan startade gynekologerna Saskia Eklind och Katarina Brywe en privat gynekologklinik vid Carlanderska sjukhuset i Göteborg. 2014 köpte de en operationsrobot för att, utöver traditionell kirurgi, kunna erbjuda sina patienter titthålskirurgi.
Framgångarna i Göteborg och så småningom även Malmö fick dem att börja snegla mot Stockholm. Eftersom Carlanderska sjukhuset är Göteborgs motsvarighet till Sophiahemmet Sjukhus föll det sig naturligt att kontakta Sophiahemmet. Inte minst för att operationsverksamheten är beroende av en högkvalitativ vårdavdelning och på Sophiahemmet fanns även en operationsrobot.
– Miljön på Sophiahemmet är trevlig, läget bra och här finns en etablerad struktur som gör att vi kan fokusera på vår verksamhet, säger Katarina Brywe.
Ett stort behov
För tre år sedan startade de en mindre mottagning på den urologiska mottagningen vid Sophiahemmet.
– Vi började i liten skala och insåg ganska snart att det fanns ett stort behov av ytterligare en professionell gynekologisk klinik i Stockholm, säger Saskia Eklind.
Carlakliniken vid Sophiahemmet har sedan vuxit organisatoriskt. Idag är man sexton anställda som tar emot cirka 7 000 patienter och genomför cirka 450 operationer per år. Mestadels livmoderframfall och avlägsnande av livmoder, men man gör även andra gynekologiska operationer. De patienter som har behovet, läggs in på Sophiahemmets vårdavdelning efter operation.
Personlig vård
Enligt Saskia Eklind och Katarina Brywe är de korta väntetiderna, kontinuiteten och den höga servicenivån på Carlakliniken några av anledningarna till framgångarna.
– Hos oss känner sig patienterna trygga eftersom de följs av i stort sett samma personal under hela processen. Vi är snabba på att höra av oss om provsvar, vi ringer upp alla patienter och är nåbara om någon har frågor. Det gör vården personlig och omhändertagande, säger Katarina Brywe.
Saskia Eklind tillägger att tack vare att de är förhållandevis få på Carlakliniken, har man kunnat hålla en hög standard med riktlinjer och kontrollfunktioner, så att allt verkligen åtgärdas. Bland annat har varje operationspatient en personlig koordinator. Men det viktigaste är förstås patientnöjdheten, som mäts via det nationella kvalitetsregistret GynOp, som visar att Carlakliniken ligger topp tre i Sverige.