Sophiahemmet
Tradition och historia

Sophiasystern som skapade historia

Sophiahemmet, Sep 14, 2021

Sophiasystern Bertha Wellin är en av kvinnorna som porträtteras i den nya SVT-dokumentären ”Första fem – pionjärerna som tog plats i riksdagen”. Filmen handlar om de i dag ganska bortglömda kvinnorna som kom att förändra vår historia.

I år är det 100 år sedan kvinnor, efter en lång kamp för kvinnlig rösträtt, för allra första gången kunde rösta och väljas in som ledamöter till Sveriges riksdag. De första fem var Bertha Wellin, Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Agda Östlund och Nelly Thüring. Alla med ett starkt engagemang och en vilja att förändra både samhället och historien.

– De hade olika bakgrund och kom från olika partier, men de var alla pionjärer som kämpade för ett bättre samhälle i en hård tid, säger filmens producent Lisa Wahlbom.

Bertha Wellin, som utbildat sig till sjuksköterska på Sophiahemmet, har haft stor betydelse för landets sjuksköterskor. Hon var ordförande för Svensk sjuksköterskeförening, liksom ledamot av Sophiahemmets styrelse och flera andra av Stockholms sjukhusstyrelser.

– Bertha har varit otroligt viktig för både sjuksköterskorna och de konservativa kvinnorna i Sverige. Hon hade förmåga att organisera och driva frågor i en tid då få kvinnor stod i rampljuset. Speciellt för Bertha är ju att hon också driver en kamp i ett parti som från början är mot kvinnlig rösträtt och kvinnor i partiet, säger Lisa Wahlbom.

Underlaget till filmen har hämtats från arkiv, kvinnornas släktingar och experter.

– Jag hoppas filmen kan väcka intresse för dessa pionjärer, men också visa att vi måste fortsätta kämpa för rättigheter och demokrati. Många av de frågor de första fem kvinnorna i riksdagen kämpade för är inte lösta i dag, som till exempel lika lön, fortsätter hon.

Filmen visas på SVT1 den 14 september och finns på SVT Play.

Läs mer om Sophiahemmet Högskolas historia

Text: Inger Sundelin
Foto: SVT